Ik bezocht de tentoonstelling De Kunst van Brood: 9 kunstwerken gebaseerd op brood, waaronder zalig knetterende broodgeluiden van Elise 't Hart, een voluptueuze Venusoven van Joep Van Lieshout (te zien op de foto) en een half mensenleven aan brood opgestapeld van Roy Villevoye.
Nooit Meer Slapen reportages
De Brusselse wijk Molenbeek heeft het imago een broeinest van terrorisme te zijn, nadat bekend werd dat zeker drie van de acht daders van de aanslag in Parijs er woonden. Striptekenares Judith Vanistendael leidt me rond door de buurt en laat zien hoe de cultuur er leeft, en hoe de wijk sinds de aanslagen lijkt op te bloeien.
Steve McQueen is geen grote fan van het geven van interviews, maar ik kon toch even een rondje met hem lopen in het Sarphatipark - op de dag dat bekend werd dat hij de Johannes Vermeer-prijs 2016 zou krijgen.
De Australische serie Please Like Me oogst sinds zijn verschijning op Netflix veel lof. Ik zocht uit waarom, en of de serie die gecentreerd is rond het homoseksuele personage Josh ook voor mij als hetero herkenbaar is.
Het Joods Historisch Museum maakt een tentoonstelling over vooroordelen aan de hand van uiterlijk en afkomst. Ik bezoek de tentoonstelling met fotograaf Ruud van Empel, die de klassenfoto's die er van zijn hand hangen uit ontelbare losse kiekjes heeft samengesteld. Het resultaat is een gemengde klas van eng hetzelfde lijkende, onwezenlijke kinderen.
Ik kijk met komiek Pepijn Schonefeld en Gervais-liefhebber Daan Heerma van Voss naar de nieuwe film waar het Ricky-Gervais-typetje David Brent opduikt.
Ik ging langs bij de goede vriend van regisseur Jelmer Wristers, in het huis waar diens onderbuurman drie dragen met een hersenbloeding op de vloer heeft gelegen. Als de jongen uiteindelijk de politie belt ontstaat er een bijzondere band tussen hem en zijn buurman. Het was de basis voor Wristers afstudeerfilm Das, die werd geselecteerd voor het IFFR.
Ik keek de film met schrijver Pauline Slot, die in 2010 En het vergeten zo lang schreef, over de vergeten eerste echtgenote van Pablo Neruda, de Nederlandse Maruca Reyes-Hagenaar.
Theatergezelschap Treurdier legt in een geheime oefenruimte ergens in Nederland de laatste hand aan zijn Nachtmis, een kerstnachtdienst voor ongelovigen.
Theatermaker Lucas de Man maakt samen met fotograaf Ahmet Polat en geluidskunstenaar Rashif El Kaoui een voorstelling over man-zijn in onze huidige tijd.
Rince de Jong is zowel fotograaf als begeleider van verstandelijk gehandicapten. Ze leeft met hen en vindt het de meest inspirerende modellen om mee te werken. Ik ontmoet Rince en haar modellen.
Voor deze tentoonstelling in Museum Het Schip in Amsterdam gingen elf kunstenaars naar elf asielzoekerscentra door heel Nederland, om er met de bewoners een eigen variant op het tapijt te maken: hét symbool voor huiselijkheid, dat over de hele wereld begrepen wordt.
Hoewel dichter Willem Wilmink al een aantal jaar overleden is, blijft de belangstelling voor zijn werk nog onverminderd groot. Theaterkenner Jaqcues Klöters schreef in zijn boekje Post uit de Hemel een aantal herinneringen aan Wilmink op.